Træning på romaskine er på mange måder rigtig sundt, fordi du bruger hele kroppen. Det gælder uanset, om du bruger romaskinen som opvarmning til din senere styrketræning eller som selve træningen.
Når du træner på romaskine, aktiverer du stort set alle muskler i hele kroppen. Det er med til at gøre roning til en ekstremt god sport. Om du dyrker roning på vandet eller på en romaskine har egentlig ikke den store betydning. Det vigtigste er, at du ror. Der er nemlig ikke den store forskel på de to ting.
Træning på en romaskine er en meget hård og effektiv form for træning. Den får pulsen i vejret med det samme, og så giver rotræning rigtig godt til overkroppen. Det er skulder, ryg, biceps og triceps som bliver brugt meget, når der trænes i en romaskine. Det er lidt en anderledes form for træning, da det syrer mere til i overkroppen frem for benene. Så hvis du vil have en stor og stærk overkrop er træning i en romaskine at foretrække. Hvis vi tager et kig på de professionelle indenfor roning, er det tydeligt at se den effekt roning giver. Det er arme på størrelse med træstammer og en brystkasse, som er større end hele verden.
Hvilken modstand skal du vælge?
Rigtig mange hopper bare op på romaskinen og hamrer igennem i et par minutter, uden hensyn til modstand eller kadence. Unge mænd er nok dem der er mest skyldige her. Det er selvfølgelig fint nok hvis du bare gerne vil have pulsen op, men for at få det maksimale ud af træningen skal du sørge for at indstille maskinen ordentlig.
Modstanden på en romaskine indstilles manuelt på siden af romaskinen og går som regel fra 1 ? som er det letteste ? til 10 som er det tungeste. En klassisk fejl er her at stille modstanden op på 10 og det er især mange der er i god form der gør dette.
Men en modstand på 10 er ikke rigtig rotræning, snarere styrketræning. Hvis din rotræning skal have mest tilfælles med at ro på vandet skal modstanden være ca. 5. Du kan gå ned til 4 hvis du ikke er i god form eller op til 6 hvis du er i god form og vil have lidt ekstra modstand.
Husk at stræk ud efter din rotræning
Adskillige undersøgelser viser, at musklerne kan strækkes længere efter en periode med strækøvelser, men forskerne kan dog ikke sige, hvad der præcis sker i muskelvævet. Derfor er der teorier om, at det er følelsen af ubehag og smerter, der flyttes længere ud. Resultatet er dog fortsat, at du bliver mere smidig. Husk at brug en Yogamåtte når du strækker ud for at skåne din krop mest muligt.
Sådan strækker du ud
- Stræk musklen langsomt
- Hold strækket 15-20 sekunder
- Slap langsomt af igen
- Gentag strækket ? gerne mange gange i løbet af dagen
- Undgå at ?hugge? op og ned
- Hold ikke vejret, mens du strækker
- Slap så vidt muligt af i alle muskler, mens du strækker