I Danmark er vi kendt for at afholde en folkekær helligdag, som man faktisk ikke kender mange andre steder i verden udenfor Europa. Og det er Fastelavn. For selvom man nok ikke kan finde nogen dansker, der ikke kender den uhyggelige helligdag, er det næsten umuligt at finde folk i resten af verden, der overhovedet er bekendt med højtiden.
I artiklen her kigger vi ind i, hvad fastelavn egentlig går ud på. Vi har samlet nogle af højtidens traditioner, og vi forklarer her historikken bag den tøndeslagning og temafest, der i dag måske er børnenes yndlingsfest, hvor de frit kan vælge den udklædning, de allerhelst vil have på. Læs hvorfor vi slår katten af tønden i Danmark.
Derfor slår vi katten af tønden
Når vi til fastelavnsfest går til tøndeslagning i det lokale forsamlingshus eller på børnenes skoler, er der faktisk en historisk bagtanke bag galskaben. For selvom vi i dag til den lidt specielle temafest med udklædning ser det mere som en spøjs leg og hyggelig børneaktivitet, var det bestemt ikke noget at spøge med i gamle dage. Her var traditionen bag tøndeslagning bundet på en overtro om, at man ved denne aktivitet holdte pesten for døren, og når man til fastelavnsfest gladelig dræbte en kat på en så makaber måde, var det for at sikre sig eget skind det kommende år. Og altså ikke som i for at gøre noget vildt ud af børnenes yndlingsfest.
Udklædningen er ikke en gammel skik, men en modernisering
At vi vælger en uhyggelig udklædning til fastelavn, er ikke traditionstro i forhold til gammel skik og fastelavnsfest. For selvom det nok er en stor del af den elskede temafest i dag, er det nok historisk set mere et tilkommet fænomen fra den amerikanske pendant, Halloween.
For i ældre tid var var Fastelavn en højtid, hvor man fejrede sæsonskiftet fra vinter til forår, og selvom man kunne tro, at det godt kunne lægge op den helt store temafest, var det ikke tilfældet. Heller ikke den senere redefinition af højtiden, der i højere grad gjorde, at man så fastelavnsfesten som værende en tid med faste og reducerede maddepoter medførte, at man valgte at møde op i udklædning og bruge dagen til at skabe uhygge og den helt specielle stemning, vi kender fra i dag.
Dog ville det nok i dag være de færreste af os, der ville være villige til at droppe netop udklædningen til fastelavn for i stedet at holde fast ved helt gamle traditioner ? også selvom det måske ikke er en tradition, vi selv kan bryste os ved at være opfinder af.