Det kan være ret svært at vælge hvilken printer man skal investere i, især hvis ens behov kan variere fra print af studieopgaver til print af billeder og flotte invitation til familiefester eller mere højtidelige begivenheder som bryllup.
I denne guide vil vi forsøge at komme med en række retningslinjer til hvordan du vælger den type printer som matcher netop de behov som du har. Vi vil gennemgå de forskellige typer af printere som findes på markedet og hvilke målgrupper som de henvender sig til. Dernæst vil vi give et overblik over de funktioner som de nyeste printer har og hvordan disse funktioner kan være en fordel for dig og dine printopgaver.
Typer af printere
1. Blækprinteren. Den klassiske printer er blækprinteren som kan producere flotte og detaljerede print på papir. Denne type printer fungerer ved at spraye mikroskopiske dråber af blæk mange gange på direkte på et papir. Blækprinteren er oplagt til print af f.eks. skoleopgaver, længere tekster uden alt for meget grafik, print til konvolutter, labels, regninger og almindelige kontrakter.
En blækprinter anvender blækpatroner til print og du bør derfor tjekke hvor mange sider en print kan klare før den kræver opfyldning. Blækpatroner kan være ret dyre at investere i.
En del blækprintere findes som multifunktionsprintere som er en salgs 3-i-1 løsning som giver mulighed for print, kopiering og scanning af dokumenter. Overvej derfor at give lidt ekstra for en multifunktionsprinter.
2. Laserprinteren. En laserprinter er primært udviklet til at printe i større volumen end blækprinteren. Derfor er laserprinteren ofte den løsning som en virksomhed vil vælge. Omkostningen per printet side er væsentlig lavere end ved en blækprinter. Ligesom en kopimaskine anvender en laserprinter statisk elektricitet til at tilføre tekst og billeder til et stykke papir. Modsat en blækprint anvender en laserprinter toner til at producere printet og printertoner er relativt billigere at anskaffe sig set ift. blækpatroner.
Den største styrke ved en laserprinter er printhastighed og den lavere omkostning per printet dokumentet.
3. Bonprinter. En bonprinter er primært henvendt til virksomheder med behov for print af labels til deres varer og forsendelser. En bonprinter anvender teknologien direkte termisk print til at printe labels eller f.eks. kasseboner. Hvis du ejer en mindre butik eller sælger på loppemarkeder i ny og næ, så kan en bonprinter også være en god investering. Den sikrer print af dokumentation på alle typer af transaktioner på det tilknyttede kastesystem.
4. Fotoprinter. En såkaldt fotoprinter er designet specifikt til at printe billeder og fotografier af høj kvalitet. En professionel fotograf vil have en fotoprinter til at håndtere sin fotografier på optimal vis. Fordelen ved at investere i en fotoprinter er selvsagt at spare på print af dine billeder ift. at købe prints hos en professionel.
En smart funktion ved fotoprintere er muligheden for at printe direkte fra kompatible digitalkameraer via PictBridge via USB, samt udvalgte kamera som også kan printe direkte fra CompactFlash og SD-kort, samt hukommelseskort. Det er selvsagt en luksus at kunne printe sine egne billeder og er primært anbefalet til amatørfotografen.
5. 3D-printeren. 3D-printere er blevet populære de seneste par år efter de er blevet introduceret til forbrugermarkedet - tidligere var 3D-printere forbehold de større produktionsvirksomheder. Kort fortalt, så kan en 3D-printer printe diverse modeller og produkter i plastic og lignende materialer. 3D-printeren smelter plasticmaterialet og fordeler herefter det smeltede plastic i tynde lag ovenpå hinanden indtil den færdige model, som skal printes, er opbygget.
Du kan bruge en 3D-printer til at printe redskaber til værkstedet eller legetøjet til børneværelset. Vær dog opmærksom på, at en 3D-printer er en dyr hobby i materialer.