pavel - helge

onsdag den 2. juli 2008

Prag uden røg m.m.

Det er blevet drønvarmt i Prag og byen er på vej ned i sommertempo. Vejret i Prag ligger ofte mellem 25 og 35 igennem juli og august. Trafikken er allerede bedre og der er rigtig mange mennesker ved Prags bademuligheder. Festivalerne dominerer sommeren i Tjekkiet, som vi skrev om i "Prag i juli", men der er også sport og mange udstillinger. Brug links for yderligere fakta om Prag og seværdighederne.

Vi vil her fokusere på to ting. Vi vil gerne beskrive en række restauranter for børn og deres familier i Prag. I Tjekkiet er der få rygeregler, oftest må man ryge indendøres. Derfor får vi tit spørgsmål om steder for ikke-rygere. En oplagt favorit er vores samarbejdspartner Bohemia Bagel (øverste bill.), hvor de i alle afdelinger har ikke-ryger afdelinger, i Masna-gaden også legerum. Find dem på kortet forneden.

Restaurant Zahrada v Opere Haven ved operaen er et bud på et mere sofistikeret køkken med terrace og ikke-ryger afdeling. Skal det være tjekkisk med øl, kan vi anbefale Pivovarsky Dum i Nove Mesto (højre bill.), 5-6 mikrobryggerier på fad, god service og tjekkisk køkken. De er også på kortet over Prag og restauranter nederst.

I links til kultur i Prag i højre margen anbefaler vi allerede 3 udstillinger: om Titanic i Lucerna, fotografier af Prag i 1968 - før invasionen og den Internationale TrienaleNationalgalleriet.

Vi vil videre gerne pege på udstillingen i Dum U Kamenneho zvonu Huset af Stenklokken, midt på Prags Starometske Namesti gamle rådshusplads, hvor der vises ung kunst i en biennale. I Galerie Rudolfinum udstilles en voldsom østriger, Gottfried Hellwein (se bill.). Den hedder "Angels Sleeping".

Midt på Namesti Republiky Republikpladsen udstilles dyrefotografier. I Kotva varehuset sammesteds er der flere børnevenlige spisemuligheder og i det nye Palladium shoppingcenter, Prags største, er der en hel etage med ikke-ryger retauranter.

Viktoria Zizkovs stadion er 14.juli rammen om eneste Prag-kamp i UEFAs under 19 turnering, den spilles i hele Tjekkiet. Slaget står mellem Ungarn og Bulgarien. I den kommende weekend er der det største Skate-stævne i Tjekkiet, Mystic SK8 på Stvanice øen, en del af worldcup. Endelig er der fra 5-13.juli i Hradec Kralove, 100km fra Prag, "European Aerobatic Championships".


Vis stort kort

Til slut vil vi gerne gøre opmærksom på at "Strelak", udendørsbiografen på Strelevsky Ostrov Skarpskytternes Ø viser nye tjekkiske film med engelske undertekster d.8, 15, 17 og 29.juli. På modsatte flodbred kan cykelbådene og restauranterne på Zofin også anbefales med børn.

Send os MAIL eller ring +420 608 08 1111. Se ture i Prag med pavel-helge.
pavel-helge.dk

Etiketter: , , , ,

tirsdag den 24. juni 2008

Karlovy Vary Film Festival 08

Tjekkiets berømte kurby Karlovy Vary bliver for 43.gang rammen om Karlovy Varys Internationale Film Festival (KVIFF) fra 4-12.juli. Filmfestivalen er blandt de vigtigste i Europa, et højdepunkt i årets kalender for kultur i Tjekkiet. I år er der 56 premierer. I alt vises der 235 helaftens- og dokumentarfilm på de 9 dage i Karlovy Vary (Karlsbad).

Den danske "Frygtelig lykkelig" af Henrik Ruben Genz får verdenspremiere og flere danske film er med. Jørgen Leth skal være juryformand i hovedkonkurrencen for dokumentarfilm. Robert de Niro er æresgæst. Han får en Golden Globe for sin livsindsats for filmen, festivalens programdirektør begrundede det med at han både spiller og instruerer, samt støtter USAs kulturliv og unge instruktører.

Udover Genz (Politiken skriver om det her) og Leth præger danske film med Mikala Kroghs "Alt er relativt" i dokumentarfilm konkurrencen. I serien Another View deltager Omar Shargawis "Gå med fred Jamil", "Dansen" af Pernille Fischer Christensen er med i serien Horizons og endelig screenes "Fighter" af Natasha Arthy i Variety Critics´choice. Vi ser selv frem til mange af serierne, især Midnatsfilm og Tribute to Nicolas Roeg. Roeg kommer i øvrigt selv.

Sidste år besøgte et rekordstort antal mennesker festivalen, bl.a. tusindvis af studerende. Vi kan anbefale alle filmelskere en ferie. Det er hverken dyrt eller særlig besværligt at få akkreditering og dermed kunne skaffe billetter. Overnatninger i Karlovy Vary kan klares med alle budgetter, fra tjekkiets dyreste hotel Grand Hotel Pupp til campinglejren Brezovy Haj med en ren seng i eget værelse for 190czk eller 8 euro

Opdatering d.25. juni: 12.-23.juli vises i Prag "Echoes of IFF Karlovy Vary 2008". Mange af de vigtigste film fra festivalen i vises i Prags Kino Svetezor, lige ved Vaclavske Namesti, Vodickova gaden. Opdatering 2.juli: Danny Glover, Christoffer Lee mfl. kommer også til Karlovy Vary i 2008, læs mere.

Læs mere på festivalens egen hjemmeside, læs vores rapport efter festivalen her (11-12.juli) eller book en individuel tur med pavel-helge til Karlovy Vary. Vi tilbyder afhentning på din/jeres adresse, egen guide og minivan. 9 timers tur for 7200czk for 1-8 personer. Læs vores kalender om kultur i Prag i juli og festivaler i Tjekkiet eller om filmfestivalen i 2007 i Karlovy Vary. Mail os eller ring +420 608 08 1111.
pavel-helge.dk

Etiketter: , ,

mandag den 16. juni 2008

Prag, Tjekkiet i juli














Juli måned i Prag og hele Tjekkiet byder på: festivaler, både rytmisk og klassisk, flere koncerter, to statsfridage, Motocross i Brno og international filmfestival i Karlovy Vary. Sandsynligvis vil Condeleezza Rice komme til Prag og underskrive radaraftale mellem Tjekkiet og USA.

Har I børn med til Prag i juli vil vi især anbefale Zoo, alle bademulighederne og den skønne udendørsbiograf, Strelak. Se alle vores indlæg om relevante oplevelser med børn i Prag her. Vi tilbyder i øvrigt 4.nat gratis i vores egen Prag-lejlighed, leder du efter pris- og børnevenlig overnatning i juli?

5. juli er statsfridag i Tjekkiet. Dagen markerer Cyrillus og Methodius. De to Byzantiske munke bragte kristendommen til det Stormoraviske rige (Moravien, Mæhren) i 863. Fredag d. 6.juli er Jan Hus' dag, Den upálení mistra Jana Husa. Jan Hus blev brændt på bålet som kætter. Læs om troende og ateister i Tjekkiet i en artikel fra Kristeligt Dagblad. En del butikker og offentlige institutioner er lukkede de to dage. Vi kører alle ture uanset, se pavel-helge's ture i Prag her.

I Prag er der mange tilbud gennem sommeren. Don Giovanni vises i Stænder-teatret, hvor Mozart selv dirigerede urpremieren i 1787, igennem hele juli. Se Stænderteatret på vores byrundtur, den grundigste introduktion til Prag på dansk. Prague Proms løber fra d.13.juli til 3.august med mange fine sangere, violinvirtuoser og symfoniorkester i Obecni Dum, Folkets hus, Prags smukkeste Art Nouveau sal, Smetana-salen.

17.juli begynder festivalen for tidlig klassisk musik i Prag under overskriften "Harmony of Nations". Festivalen varer til d.17.august med koncerter i smukke rum, bla. det barokke Troja-sommerslot og Brevnov-klostret. I en helt anden genre giver Avril Lavigne koncert d.8. juli. John Mayall spiller på Retro d.14.juli og Tom Waits giver to koncerter, d.21. og 22. juli.

Filmfestivalen i Karlovy Vary er en klasse A-festival (4.-12.juli 2008) med hundredvis af screeninger, over 40 premierer og billig akkreditering for alle i den skønne kurby. I år åbnes festivalen af Robert Redford, Robert De Niro får en pris for sin indsats for film. To tjekkiske film er accepteret i hovedkonkurrencen: The Karamazovs og Night Owls. Læs vores beskrivelse fra 2007.

I hele tjekkiet er der masser af musik-festivaler gennem sommeren, her følger et udpluk af de mest markante: Rock for People, 3.-5.juli i Hradec Kralove, 100km fra Prag med bla. Offspring og Massive Attack; Kammermusik- festival i Cesky Krumlov 3.-7.juli; Colours of Ostrava 10-13.juli i Tjekkiets store nordøstlige by med bla. Sinead O'Connor; Creamfields d.12.juli, landets største dance-festival; Sazava-fest i Kacov 31.juli til 2.august med bla. Skatalites og Young Gods (her besøger vi bryggeriet på turen til Cesky Sternberk).

Send os en mail eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

Etiketter: , , , ,

fredag den 13. juni 2008

Prag med bil - Tjekkiet

Trafikken i Prag kan være helt umulig som i andre storbyer. Her giver vi vores bud på hvordan køerne undgåes, hvor man kan parkere i Prag med sikkerhed og hvordan man kommer videre rundt i Prag og Tjekkiet. Brug offentlig transport! Her kan du læse om billetpriser i Prag i 2008.

Læs i stedet om kultur i Prag i juni eller se alle vores ture i Prag her. Vi har ledige uger i vores Prag lejlighed i juni og juli til 50euro i døgnet (Der er parkeringshus få hundrede meter væk). Læs om cykel-bevægelsen i Prag.

Færdselspolitiet i Tjekkiet er aktive med bødeblokken, men hvor meget for hvad er der ikke klare regler for. Spørg efter en kvittering, hvis du ikke vil slippe med halvdelen uofficielt. Så bidrager du til gengæld til korruptionsproblemerne. Trafikreglerne minder ellers om de danske, fartgrænsen er 50 i byerne, 90 på landevejen og 130 km/t på motorvejene. Højre vigepligt bruges ofte, også ved sideveje.

Promillegrænsen i Tjekkiet er 0,0. Mobiltelefonbrug er ulovligt for chaufføren. Det er også vigtigt at være opmærksom på at der altid skal købes motorvejs-skilt. Det kan være en uge for 220czk, en måned for 330czk og et år for 1000czk. Mærkaterne kan købes på alle tankstationer og skal sidde i frontrudens højre hjørne.

Generelt kan det sjældent betale sig at køre i bil i Prag. Det offentlige transportsystem fungerer effektivt og køerne er lange næsten alle hverdage. Myldretiden i Prag varer den halve formiddag og meget af eftermiddagen. En bil kan til gengæld parkeres mange steder og med fordel kun bruges, når man forlader Prag.

Prag er blevet inddelt i parkeringszoner. De centrale bydele i Prag 1, 2, 3 og 7 har indført hårde restriktioner. Skal du parkere centralt (se områderne på kortet), skal du passe på de BLÅ ZONER, de er kun for fastboende og firmaer med tilladelse. I GRØNNE ZONER kan der parkeres op til 6 timer for 30czk per time og i ORANGE ZONER op til 2 timer for 40czk per time.

Hvis man holder ulovligt har bypolitiet i Prag to systemer. Holder man helt umuligt bliver bilen kørt væk med kranvogn på stedet. Holder man ikke direkte i vejen bruges ofte en klampe på bilens ene hjul, så kan man ikke køre før man har ringet efter afregningen.

I Prag er der en del parkeringshuse og mindre overvågede parkeringer. Vi vil imidlertid især for jer der kommer kørende fra Danmark anbefale Park+Rail systemet. Kommer du nordfra er der f.eks. mulighed for at parkere ved Nadrazi Holesovice, Prags nordlige banegård, eller allerede ved Letnany, hvor der både er metro og et kæmpe shoppingcenter.

Ved P+R parkeringer ved metrostationer koster det kun 10czk for en hel dag, derfra kan der købes en returbillet med for 30czk eller en heldags billet for 60czk for chaufføren. Tjek ambassadens trafik-info. Se vores kort for oplagte parkerings-muligheder, i centrum af Prag og ved indfaldsvejene.


Vis stort kort

Send os en MAIL eller ring på +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

Etiketter: , , ,

onsdag den 4. juni 2008

Museer i Prag - III














I to tidligere indlæg om museer i Prag skrev vi dels om Nationalmuseet i og udenfor Prag med alle deres underafdelinger, dels om Nationalgalleriet med forskellige afdelinger. I dette indlæg skal det handle om en række mindre museer, flere er oplagte for familier med børn i Prag.

Her kan du læse om Josefov og Prags jødiske museum, her om Museum of Communism. I Cesky Krumlov er der borg og museer. I Kutna Hora kan man besøge en rigtig minegang, på minemuseet, og "knoglekapellet". Læs i stedet om begivenheder i juni i Prag her.

I Prag 6 kan man besøge Museet for offentlig transport. Se blandt andet over 40 køretøjer. Læs mere om den vestlige bydel her. Prags "Public Transport Museum" ligger på Patočkova 4, stoppet hedder Vozovna Střešovice. Sporvognene 1, 2, 15, 18, 25.

Transportmuseet er åbent i weekender, hvor den historiske sporvogn 91 også kører i Prag. Vi skrev tidligere om offentlig transport i Prag og de nye billetpriser for 2008. Find links om sporvogne og billeder hos sporvognsrejser.dk.

I sidste indlæg om Prag 6 skrev vi om villaer og hoteller ved Dejvice, der er værd at besøge. I nærheden i bydelen Bubenec ligger Prags Økotekniske museum. Museet ligger i det gamle kloak-værk, Papirenska 6. Besøg begynder under jorden, i kloakerne. Her er også weekend-åbent, 10-16.

I Prag 1, de historiske områder, ligger gallerier og flere mindre, anderledes museer. Mange roser Kafka-museet, særligt fordi det giver et fint indtryk af Prag, på Kafkas tid. Kafka museet ligger i en gård i lillesiden, Cihelna 2b. Her står også David Cernys "pissende mænd".

Se også Franz Kafka statuen i Josefov, Kafkas søsters hus i den gyldne gyde - og hans maske. Den hænger på Namesti Franze Kafky, lige bag Prags Gamle Rådhusplads.

I en parallelgade til Vaclavske Namesti ligger Mucha museet, Panska 7. Alfons Mucha prægede Art Nouveau stilen i billeder, Prag er også rig på Art Nouveau i arkitektur. I St. Vitus katedralen er tredie vindue, til venstre fra indgangen, et glasmaleri af Mucha. Senest er det afsløret at Muchas enorme Slaviske Epos skal flyttes fra Moravsky Krumlov til Prag i 2008. På Mucha museet ses både plakater fra Paris - med Sarah Bernhardt - og fra Prag, tjekkiske frimærker, paneler, kalendere og akvareller.

Fjerde indlæg om Museer i Prag vil blandt andet handle om Museet for Karlsbroen, legetøjsmuseet, flymuseet og Kampa muzeum. Skriv gerne kommentarer og spørgsmål nedenunder.

Vi inviterer på TURE I PRAG, som noget nyt i 2008 kan vi tilbyde Skoda tur med både museums- og fabriksbesøg, hver mandag.
MAIL eller ring +420 608 08 1111.
pavel-helge.dk

Etiketter: , , ,

mandag den 2. juni 2008

Radar, strejker og kulturstøtte i Prag















Prag og resten af Tjekkiet præges af svære politiske diskussioner i denne tid. En beslutning om en amerikansk radarbase syd for Prag nærmer sig, en del af missilskjoldet. Den heftigt omdiskuterede beslutning om nyt nationalbibliotek er endnu ikke afklaret og endelig er der hidsige diskussioner om en ny lov for kulturstøtte til teatre, gallerier og andre.

Læs i stedet om kultur i Prag i juni eller om svømning og parker i Prag. Se alle Prag ture med pavel-helge. Læs her videre om debatter i Prag. Inden længe vil vi også gerne skrive om reformer i sundhedssystemet med brugerbetaling og varslede strejker for bedre løn i det offentlige system.

I dag slutter to sultestrejkende i Prag deres 3 ugers protest. De sultestrejkende har siddet midt i Prag i reaktion mod regeringens plan om at underskrive en aftale med USA om en radarbase, den skal være en del af missil- skjoldet. Læs om baggrunden her og her på avisen.dk. Socialdemo- kraterne der leder oppositionen er imod, ligesom kommu- nisterne.

Internt i den tjekkiske regering er de grønne meget skeptiske. ODS, det store borgerlige parti, er entydigt for. I juli skulle aftalen underskrives, men tjekkerne er forberedt på at afvente det amerikanske præsidentvalg. Endnu er over 60% af alle tjekker imod. Dele af området for basen i brdy er i øvrigt lige blevet åbnet for cyklister.

Kulturstøtten i Prag og Tjekkiet skal lægges om. ODS i Prag søger gennem kulturstøtten til teatre og andre at marginalisere det anderledes. Pragenserne er komme ud i en rindalistisk diskussion om nytten af kulturstøtte. Det nye i loven er at støtten ikke skal gives udfra nogen kvalitetskriterier, men udelukkende baseret på antal solgte sæder.

Samtidig er der givet stadigt mindre beløb i faste tilskud fra Prag by og kultur- ministeriet. Archa teater, hvor Havels nye stykke havde premiere, har f.eks. fået sine tilskud barberet fra omkring 20 millioner CZK til bare 13 millioner per år - med samme program og stort internationalt samarbejde. I 2008 fik teatrene og non-profit kulturorganisationer ingen penge fra nytår, nu venter alle på hvor mange der vil gå konkurs i år.

Diskussionen om teaterstøtten sammenlignes med ODS blokering af byggeriet af nyt Nationalbibliotek. Prags borgmester Bem og præsident Vaclav Klaus er imod, tidligere præsident Havel har støttet byggeriet på Letna bakken. Netop Havel skrev forleden om udviklingen af Prag og fraværet af omtanke for kulturen. Læs i stedet et indlæg for støttemetoden per solgt billet.

Send os en mail eller ring +420 608 08 1111 pavel-helge.dk

Etiketter: , ,


 

Vores blog er flyttet. Viderestilling...

Du skulle automatisk blive viderestillet. Hvis det ikke sker kan du gå til http://pavel-helge.dk og opdatere dine links.